Ko uporabiš proizvod VABEX – to je raztopina Bakrovega sulfataza odstranjevanje bekserja, je zaželeno narediti predhodno poizkus in ugotoviti kateri odmerek je zadosten.
Če ne naredimo poizkusa začnemo z dodatkom 10 ml/hL VABEKSA, to doziranje nam prinese v vino 0,25 mg/L bakra. V kolikor je še prisoten vonj po gnilih jajcih postopek ponovimo.
Maksimalni odmerek VABEKSA je 40 mL/hl.
Z dodatkom VABEKS-a lahko vplivamo na koncentracijo vodikovega sulfida (H2S) – vonj po gnilih jajcih in koncentracijo merkaptanov; ne pa na spojine: dimetil disulfida, dietil disulfida (oster vonj česnu, čebuli).
V takšnih primerih postopamo takole:
Preverimo količino žvepla v vinu, ki mora biti vsaj 30 mg/L vina. V kolikor je potrebno dožveplamo s TOKOBRANOM (10 g/hL tokobrana dvigne žveplo za 50 mg/L).
Nato dodamo askorbinsko kislino (vitamin C), običajno 10 mg/L – 50 mg/L, in dobro premešamo. Na ta način reduciramo te spojine (dimetil disulfid, dietil disulfid) nazaj v merkaptane.
Naslednji dan dodamo VABEX (10 do max. 40 ml/hL) in dobro premešamo.
Čez tri dni naredimo pretok vina.
Nato lahko damo vinu POLISAC STRUCTURE za izboljšanje kvalitete in preprečevanje ponovnega nastanka H2S.
ODSTRANJEVANJE BEKSERJA IN MERKAPTANOV V VINU
Največji dovoljen odmerek bakra v vinu je 1 mg/L.
Ko uporabiš proizvod VABEX – to je raztopina Bakrovega sulfata za odstranjevanje bekserja, je zaželeno narediti predhodno poizkus in ugotoviti kateri odmerek je zadosten.
Če ne naredimo poizkusa začnemo z dodatkom 10 ml/hL VABEKSA, to doziranje nam prinese v vino 0,25 mg/L bakra. V kolikor je še prisoten vonj po gnilih jajcih postopek ponovimo.
Maksimalni odmerek VABEKSA je 40 mL/hl.
Z dodatkom VABEKS-a lahko vplivamo na koncentracijo vodikovega sulfida (H2S) – vonj po gnilih jajcih in koncentracijo merkaptanov; ne pa na spojine: dimetil disulfida, dietil disulfida (oster vonj česnu, čebuli).
V takšnih primerih postopamo takole: